Henkisyys ja Raha

Tositarina:

Olipa kerran nuorimies,  joka lähti kotoaan matkalaukun kanssa opiskelemaan. Matkalaukussa oli vaatteiden lisäksi yksi lusikka, haarukka, veitsi, lautanen ja muki. Hän eli askeettista elämää soluasunnossaan jaetussa makuuhuoneessa toisen opiskelijan kanssa koko opiskelunsa ajan eli neljä vuotta. Opintovelkaa hän ei ottanut eikä hän saanut olennaista taloudellista tukea (ehkä max 1000 mk koko opiskelun aikana) vanhemmiltaan, jotka asuivat lähes 600 km päässä. Kesätöissä ja yliopiston tutkimuslaitoksella tehdyistä töistä hän sai lisätuloja juuri sen verran, että opintotuenkin maksaminen keskeytettiin ja asumistukea ei myönnetty. Kaiken ylimääräisen hän laittoi tiukalla kurilla säästöön ostaakseen ensimmäisen asuntonsa heti valmistuttuaan.

Aamuisin hän söi pari ruisleipää, yliopistolla monipuolisen lounaan, päivälliseksi lautasellisen muroja ja iltapalaksi taas pari ruisleipää. Viikonloppuisin tämä nuorimies käveli 12 km:n päässä sijaitsevaan lähimpään avoimeen opiskelijaruokalaan syömään. Käveli, koska ei halunnut maksaa kallista bussilippua ja sai samalla liikuntaa. Kotonaan hän ei juurikaan käynyt äidin soppakulholla, koska matkat olisivat maksaneet liikaa. Hän ei tupakoinut tai juonut alkoholia tai kahvia. Kun muut opiskelijat juhlivat, hän opiskeli ja nukkui.

Opiskelujen välissä hän kävi armeijan, niin kuin suurin osa hänen ikäisistään nuorista miehistä sen ikäisenä. Armeijan päivärahoista hän säästi siihen aikaan kalliin funktiolaskimen hinnan, jota tarvitsi opiskeluissaan. Muut ikätoverit ostivat päivärahoillaan lähinnä tupakkaa ja olutta.

Tästä nuoresta miehestä tuli yksi nuorimpia koskaan valmistuneita tohtoreita ja tänä päivänä hän on askeettisia elämäntapojaan edelleen noudattava varakas ja työssään menestynyt mies. Hänen tavoitteensa ei ollut tietoinen henkinen kehitys niin kuin voisi olettaa. Lapsena tämä mies oli lukenut Aku Ankkaa ja ottanut Roope-sedän esikuvakseen. Lapsuudessaan hän jopa silitti silitysraudalla setelirahojaan aivan niin kuin Roope Ankkakin teki. Tätä miestä on vuosien varrella haukuttu itaraksi, saidaksi ja kitupiikiksi aivan samoin kuin Roope Ankkaakin. Hän ei välitä siitä ja elää edelleen askeettista elämäänsä, mutta sallii nyt itselleen omakotitalon, kesämökin, astianpesukoneen ja muita elämää helpottavia pakollisia kodinkoneita (kuten kuivausrummun lasten vaatteiden kuivaamiseen, ei kahvikoneita yms turhuuksia) sekä perheelleen joitakin pieniä iloja, kuten 2€:n lauantaipäiväkarkkirahan lapsilleen. Hänellä ei edelleenkään ole riippuvuuksia mihinkään kahvin tai tupakan kaltaisiin aineisiin, koska hän ei käytä niitä. Alkoholia hänellä on kaapissa, mutta täyttäessään joskus harvoin snapsilasinsa jopa puolilleen, hänellä jää puolet juomatta, koska nukahtaa pitkien työpäivien väsyttämänä ennen kuin ehtii juoda sen loppuun.

Mitä me henkisen tien kulkijat voisimme oppia tämän varakkaan miehen askeettisesta elämästä? Mies noudattaa monia henkisiä pidättäytymisen ja itsekurin periaatteita, joista nykypäivän henkisen tien kulkijat lukevat ja joille he nyökyttelevät. Henkisen tien kulkijat puhuvat näistä periaatteista suureen ääneen ja jopa kouluttavat niihin perustuvia asioita. Suurin osa henkisen tien kulkijoista ei kuitenkaan ole toteuttanut lukemiaan tai muuten saamiaan ohjeita ja jopa opettamiaan asioita käytännössä. Henkisten opetusten kannalta oikeanlaista pidättäytyvää ja askeettista elämää viettävä ihminen, jonka maalliset raha-asiat ovat erinomaisessa kunnossa, voidaan pitää sopivana esikuvana meille kaikille henkisen tien kulkijoille. Esikuvaamme motivoi raha. Sinua voi motivoida esimerkiksi Jumalan luokse taivaaseen pääseminen tai valaistuminen. Molemmilla voi olla mahdollisuus henkiseen kasvuun ja maalliseen menestykseen.

Onko sinun maallinen ja taloudellinen elämäsi kunnossa ja tasapainossa henkisen elämäsi kanssa? Ellei ole, niin tule keskustelemaan henkisyyden ja rahan hankkimisen tasapainottamisesta maanantai-iltaisin klo 20-21 Avartuva Ihmiskuva ry:n tiloihin (Uudenmaankatu 33, Helsinki) yhdessä meidän muiden tämän aiheen opiskelijoiden kanssa. Jos taas olet onnistunut jossain määrin tai erinomaisesti hoitamaan raha-asiasi tasapainoon henkisen elämäsi kanssa, niin olet erittäin tervetullut kertomaan hyviä vinkkejä meille muille.

Mietimme yhdessä vastauksia ja keinoja mm. seuraaviin kysymyksiin:

Kuinka moni meistä henkisen tien kulkijoista viettää todella yhtä kurinalaista elämää kuin esimerkin mies ja mestareiden opetusten mukaan pitäisi viettää? Millä keinoin kurinalaisuutta voi lisätä?

Kuinka moni meistä olisi todella pystynyt elämään jatkuvasti vaihtuvan (11 kpl) huonekaverin kanssa (jotka puolestaan antoivat juhliessaan avaimet yöpaikan tarpeessa olleille ryyppykavereilleen) neljä vuotta yhteen putkeen? Kuinka henkistä sietokykyä voidaan kasvattaa itselle tärkeän päämäärän edessä ja miten päästä eroon rajoittavista mieltymyksistä ja epämieltymyksistä?

Kuinka moni meistä pystyy pysymään valitsemallaan tiellä yhteisön paineesta ja houkutuksista huolimatta? Miten vahvistamme itsetuntoamme riittävästi?

Kuinka huolehtia omista raha-asioistaan niin hyvin, että voi todella auttaa muita ihmisiä? Case: Perintömiljonääri: kannattaako meidän puhua halveksuvasti ihmisestä, joka on kokenut henkisen heräämisen ja nostaa yrityksiä jaloilleen säilyttäen monen ihmisen työpaikat ja luoden uusia työpaikkoja?

Oman työn ja ajan arvostaminen euroissa. Milloin minulla on oikeasti varaa lahjoittaa rahaa? Kannattaako ylivelkaantuneen lahjoittaa? Olenko parempi jäsen yhteiskunnassani lahjoittaessani muutaman euron ylivelkaantumisestani huolimatta vai keskittyessäni henkilökohtaisen  tilanteeni parantamiseen, jotta voin myöhemmin oikeasti auttaa vaikka työllistämällä useita ihmisiä yrittäjänä? Onko yhteiskunnan kannalta parempi työllistää sosiaalityöntekijöitä ja lääkäreitä vai muiden alojen ihmisiä? Mitä tarkoittaa vastuunotto omasta elämästä, omien valintojen seurauksista ja niiden luomasta nykytilanteestamme? Miten tehdä oman tavoitteen mukaisia valintoja nyt? Yksi asia kerrallaan vai pala kerrallaan?

Miksi kannattaa hoitaa raha-asiat hyvin ja olla täsmällinen? Miten liika henkisyyden ja intuitiivisen toiminnan korostaminen haittaa mahdollisuuksiani auttaa muita ihmisiä? Miksi järjestelmällisyyden lisääminen ja rutiinien luominen kannattaa myös henkisissä piireissä? Olenko henkisesti kehittynyt, jos toimin vain intuitiotani kunnioittaen maallisten asioiden kustannuksella?

Mihin minun tulee keskittyä, kun raha-asiani ovat huonolla tolalla, olen ylivelkaantunut tai konkurssissa? Kannattaako minun istua henkisten yhdistysten ja yritysten kokouksissa puhumassa ja riitelemässä huonosta taloustilanteesta johtuvista ongelmista tunti kaupalla vai keskityä tehostamaan myös yhdistyksen tai yrityksen kokousten ajankäyttöä ja tavoitteen asetantaa? Onko elämämme todella henkistä ja meditatiivista, jos painimme jatkuvasta eri rintamilla huonolla tolalla olevien raha-asioiden kanssa?

Miten asettaa taloudelliset tavoitteet ja mistä voima niiden toteuttamiseen? Mitä tarkoittaa suoraselkäisyys omien asioiden hoitamisessa ja miten suoraselkäisyyttä vahvistetaan?

Miksi asento vaikuttaa mielialaani? Miten kehoa voi käyttää mielialan parantamiseen? Mitä komento ”selkä suoraksi” voi tehdä meille parhaimmillaan?

Miten työtön voi olla iloinen ja varmistaa itselleen mahdollisuuksia loistavaan tulevaisuuteen? Mitä kaikkea yhteiskuntamme tarjoaa ilmaiseksi? Miten elämäniloa ja mielekästä tekemistä löytyy maksuttomista asioista? Miten opin nauttimaan ilmaisesta tarjonnasta? Miten kohotan kuntoani ilmaiseksi? Miten sietää epämukavuutta?

Mitä tarkoittaa ”maassa maan tavalla”, kun nyt olemme syntyneet tälle maapallolle, tähän kulttuuriin ja tähän aikaan? Jos kokisit olevasi Siriuksesta kotoisin, kannattaisiko Siriuksen kulttuurin ja tapojen ehdoton noudattaminen täällä Maassa? Kannattaisiko ehkä sittenkin miettiä miten maapallolla tällä hetkellä eletään ja mitkä lainalaisuudet täällä toimivat? Saako uudistukset paremmin läpi shokkihoitona, voimalla, taistelemalla tuulimyllyjä vastaan vai lempeydellä ja ajan kanssa? Jos odotamme Islamilaisten pakolaisten mukautuvan ja kotoutuvan meidän kulttuuriimme, niin eikö meidän pidä silloin itsekin mukautua maailmamme lainalaisuuksiin myös raha-asioiden osalta? Miten kotoutamme itsemme maapallolle?

Onko raha pahaa? Onko raha neutraali energiamuoto? Onko myyminen huono asia? Miten saada maksavia jäseniä yhdistyksiin? Miksi jäsenmaksujen seurantaa kannattaa tehdä? Miksi budjetointi kannattaa? Miksi omien ja yhdistysten kulujen kokoaminen ja seuranta kannattaa? Miksi suunnitelmallisuus on hyvä asia? Miten intuitio auttaa meitä paremmin järjestelmällisessä viitekehyksessä kuin täysin anarkistisessa tai liian vapaassa ja rajattomassa yhteisössä?

Onko sinulla omia kysymyksiä aiheeseen liittyen? Tule kysymään ne yhteisiin keskusteluiltoihin ja ratkaisemaan ne yhdessä meidän muiden kanssa.

Tilaisuudet vetää: Harriet Väänänen p. 040 5410631 harriet.vaananen(at)gmail.com